top of page
  • Διαβάζοντας Μεγαλώνω

Βιβλία για τον πόλεμο και την ειρήνη


Ο πόλεμος για τους εκπαιδευτικούς αποτελεί μια από τις θεματικές που διατρέχει τις δραστηριότητες στα σχολικά τους προγράμματα σε όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Άλλοτε με έναν επετειακό χαρακτήρα άλλοτε με αφορμή τη συγκυρία των γεγονότων, η οποία δυστυχώς δίνεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια από και μετά την έκρηξη του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο πόλεμος γίνεται το εφαλτήριο για να μιλήσουμε για ένα αγαθό το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να προσδιοριστεί από τα παιδιά με σαφήνεια ακριβώς γιατί μέσα στην καθημερινότητά τους το θεωρούν δεδομένο: το αγαθό της ειρήνης.


Το "Διαβάζοντας Μεγαλώνω" στις 19 Μαΐου 2022 οργάνωσε μια επιμορφωτική διαδικτυακή συνάντηση με θέμα την αξιοποίηση βιβλίων που εντάσσονται στη θεματική του πολέμου και της ειρήνης, ένα σεμινάριο που προέκυψε από την εκφρασμένη ανάγκη των εκπαιδευτικών να γνωρίσουν έναν βιβλιογραφικό οδηγό που να αναφέρεται στην ιδιαίτερη αυτή θεματική καθώς και προτάσεις δημιουργικής ανάγνωσής του. Κυρίως να γνωρίσουμε βιβλία για παιδιά που φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, βιβλία που να υπηρετούν όχι αποκλειστικά γνωστικούς στόχους, να γνωρίσουν δηλαδή τα παιδιά ιστορικά γεγονότα, αλλά που υπηρετούν έναν κομβικό στόχο: την αναγνώριση του αγαθού της ειρήνης. Με ένα θεωρητικό υπόβαθρο που στήριξε τα κριτήρια επιλογής των βιβλίων, την κατασκευή τους και τη συγκρότηση του νοήματος από το μικρό παιδί, η πράξη της ανάγνωσης φωτίστηκε με έναν επιστημονικό τρόπο ενώ δόθηκαν πολλά παραδείγματα εφαρμοσμένων πρακτικών.




Προϊόν αυτού του σεμιναρίου αποτελεί ένας βιβλιογραφικός οδηγός με 86 τίτλους που συγκροτήθηκε από την εισηγήτρια Σίσσυ Τσιφλίδου, Διδάκτορα Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας Ε.Κ.Π.Α. Παρόλο που ο βιβλιογραφικός οδηγός διαμορφώθηκε για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σεμιναρίου πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μπορείτε να τον δείτε στο


Ευχαριστούμε από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν το σεμινάριο για το μεγάλο τους ενδιαφέρον και τα θερμά τους σχόλια. Την νέα σχολική χρονιά θα εξετάσουμε την δυνατότητα επανάληψης του σεμιναρίου δια ζώσης με τρία ξεχωριστά εργαστήρια: εικονογραφημένο και μυθιστόρημα, γνώσεων-ανθρώπινων δικαιωμάτων και ποίησης.

85 views0 comments
bottom of page