top of page

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού 2019

web banner 970x200.jpg

Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τη χαρά που νιώθει το παιδί όταν το παίρνουμε αγκαλιά και μοιραζόμαστε μαζί του τις λέξεις και τις εικόνες ενός βιβλίου με τη στάση που θα αναπτύξει απέναντι στην ανάγνωση και τη σχέση που θα αναπτύξει στην πορεία της ζωής του με τις διάφορες μορφές του λόγου. Είναι το ίδιο νήμα που συνδέει τα αναγνωστικά κίνητρα του παιδιού με τον χρόνο που αφιερώνει στο διάβασμα, με τις αναγνωστικές του επιδόσεις, αλλά και με την κατάκτηση των δεξιοτήτων γραμματισμού που θα του επιτρέψουν να σχεδιάσει ελεύθερα, συνειδητά και μετά λόγου γνώσης το μέλλον του. Αυτό το νήμα επεδίωξε να κάνει περισσότερο ορατό το ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ με την εκδήλωση που οργάνωσε στις 8 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού.

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε παιδιά 0-12 ετών και στις οικογένειές τους και πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό. Περιλάμβανε μεγαλόφωνες αναγνώσεις παιδικών βιβλίων σε 10 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, γεωργιανά, ουκρανικά, φαρσί και φιλιππινέζικα) και χαριστικό παζάρι με βιβλία για παιδιά 0-12 ετών. 

Οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία, στο γρασίδι κάτω από τα δέντρα, αλλά και στα φιλόξενα αμφιθέατρα των δύο βιβλιοθηκών του Δήμου Αθηναίων που στεγάζονται στο κτηριακό συγκρότημα του Πάρκου.  Οι αναγνώστες που προτιμούσαν να διαβάσουν μόνοι, με την οικογένεια ή με την παρέα τους, είχαν στη διάθεσή τους δύο υπαίθριους χώρους με παιδικά βιβλία σε διάφορες γλώσσες, καθώς και τα βιβλία των παιδικών βιβλιοθηκών για ανάγνωση εντός του χώρου ή/και για δανεισμό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μετά τη δύση του ηλίου με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. 

Οι αναγνώσεις στις άλλες γλώσσες έγιναν με τη συνεργασία

  • του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και των οργανώσεων-μελών του: Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής και Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος (αγγλικά), Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα (αλβανικά), Στέγη Σύρων Ελλάδας (αραβικά), Κογκολέζικη Κοινότητα Ελλάδας (γαλλικά), Πολιτιστικό Κέντρο "Καύκασος" (γεωργιανά), Κέντρο Ενίσχυσης και Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς "Trembita" (ουκρανικά) και Κοινότητα Αφγανών στην Ελλάδα (φαρσί)

  • της Ένωσης Φιλιππινέζων "Kasapi Hellas"(φιλιππινέζικα και αγγλικά)

  • του Goethe-Institut Athen και του σωματείου Vision Network Athens (γερμανικά).

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας EUROPE READS του ευρωπαϊκού δικτύου EURead και είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου.

Ευχαριστούμε θερμά 

  • τους εργαζόμενους του Τμήματος Βιβλιοθηκών και του Τμήματος Φιλαρμονικής Ορχήστρας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων,

  • το library4all και την κα Μπέκη Μπλουμ για την προσφορά ξενόγλωσσων βιβλίων,

  • το Myrtillo Café για τη φιλοξενία,

  • τις εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης,

  • τους εθελοντές αναγνώστες για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας, καθώς και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. 

Χορηγοί επικοινωνίας: Αναγνώστης, Book Press, Diastixo, Κόκκινη Αλεπού, Elniplex

bottom of page