top of page
Στιγμιότυπο οθόνης (7601).png

Πιλοτικό πρόγραμμα για την προώθηση της ανάγνωσης

σε 12 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Αττικής

Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Οι επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα παιδιά (παιδίατροι και επισκέπτες υγείας) αποτελούν τους σημαντικότερους συνομιλητές των γονιών για όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού και μπορούν να διαδραματίσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάγνωσης, καθώς έχουν σταθερή και προσωπική επαφή με τις οικογένειες. Παράλληλα είναι και οι πλέον αρμόδιοι να ενημερώσουν τους γονείς για τα οφέλη της πρώιμης και συστηματικής επαφής των παιδιών με το βιβλίο και να τους ενθαρρύνουν να διαβάζουν στα παιδιά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής, καθώς η μεγαλόφωνη ανάγνωση στο πλαίσιο της οικογένειας αποτελεί μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική πρακτική που συντελεί αποφασιστικά στην γνωστική, γλωσσική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. 
 
Το ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ, αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο των επαγγελματιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην προώθηση της ανάγνωσης στην οικογένεια, έδωσε προτεραιότητα στην ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωσή τους και τα αποτελέσματα από τα 4 επιμορφωτικά προγράμματα που οργάνωσε ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά: όλοι οι συμμετέχοντες (129 άτομα) αναγνώρισαν την αναγκαιότητα παρεμβάσεων για την ένταξη της ανάγνωσης στην καθημερινότητα των οικογενειών, ενώ το 91% δήλωσε ότι θα συμβουλεύει τους γονείς να διαβάζουν συστηματικά στα παιδιά τους. 

Στιγμιότυπο οθόνης (7605).png

Το πιλοτικό πρόγραμμα "Διαβάζοντας μεγαλώνουν" που υλοποιείται σε 12 δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Αττικής σχεδιάστηκε έχοντας ως κύριο στόχο την ενίσχυση των επαγγελματιών υγείας με την επιμόρφωση, την συμβουλευτική υποστήριξη  και τα βιβλία που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των παρεμβάσεών τους στις οικογένειες των βρεφών και των νηπίων, ενώ ένας δεύτερος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μεγαλύτερων παιδιών (έως 12 ετών) για την ανάγνωση με την διαμόρφωση μικρών συλλογών με βιβλία στις αίθουσες αναμονής.      

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν

 • Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίων Αναργύρων

 • Κέντρο Υγείας Αιγάλεω

 • Κέντρο Υγείας Ιλίου

 • Κέντρο Υγείας Κερατσινίου

 • 1ο Κέντρο Υγείας Μεγάρων

 • Κέντρο Υγείας Μοσχάτου

 • Κέντρο Υγείας Πειραιά

 • Σταθμός Προστασίας Μάνας, Παιδιού & Εφήβου του Κέντρου Υγείας Περάματος

 • 1ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου

 • 1η ΤΟΜΥ Περιστερίου

 • 1ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας

(με την υποστήριξη του Δικτύου Αγωγής Υγείας της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου), 

καθώς και το Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής. 

Η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος έγινε στις 3/12/2022, στο πλαίσιο της διημερίδας "Βιβλία και ανάγνωση στην πρώτη παιδική ηλικία", από την Ευανθία Σακελλάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινοτικής Υγείας στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία έχει την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος. Ακολούθησε νέα παρουσίαση του προγράμματος από την Ευανθία Σακελλάρη στις 16/2/2023, στο πλαίσιο της ημερίδας "Στηρίζουμε τα παιδιά υποστηρίζοντας τους γονείς: Παρεμβάσεις προαγωγής υγείας" που οργανώθηκε από το Δίκτυο Αγωγής Υγείας της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου. 

ΒΑΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 20221203_129_BooksAndReading_VangelisPatsialos_web.jpg

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 με επιμορφωτικό σεμινάριο για τους επισκέπτες υγείας που εργάζονται στις 12 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και παράλληλη καταγραφή των δεδομένων που αποτυπώνουν την πραγματικότητα της κάθε μονάδας. Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε η διανομή βιβλίων για χρήση από τους επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των οικογενειών με παιδιά 0-4 ετών και η διανομή εντύπου με συμβουλές ανάγνωσης για τους γονείς, ενώ σε όλους τους επισκέπτες υγείας προσφέρθηκαν ειδικά σχεδιασμένες τσάντες για την μεταφορά των βιβλίων στις κατ' οίκον επισκέψεις. Τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν μικρές συλλογές με βιβλία για παιδιά 0-12 ετών με βάση τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που εξυπηρετεί η κάθε μονάδα, τα οποία τοποθετήθηκαν στις αίθουσες αναμονής.

337526179_765620535270132_49768434571164536_n.jpg
20221201_112444.jpg

Η δεύτερη φάση του προγράμματος (Οκτώβριος 2023 - Μάρτιος 2024) περιλαμβάνει την δωρεά ενός βιβλίου σε όλα τα παιδιά 12-24 μηνών που θα επισκεφθούν τις μονάδες υγείας για τους τακτικούς ελέγχους υγείας ή/και τον εμβολιασμό τους, καθώς και τον εμπλουτισμό των συλλογών στις αίθουσες αναμονής με νέους τίτλους, ενώ θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με τις Δημοτικές Αρχές και τις τοπικές βιβλιοθήκες. 

Δημοσιοποίηση του προγράμματος

"Δημιουργώντας αναγνώστες από κούνια". Άρθρο της Κατερίνας Ροββά στην εφημερίδα TA NEA. (11/4/2023) 

     

Pilot reading promotion programme in primary healthcare centers of Attica region. Προφορική παρουσίαση της Άβας Χαλκιαδάκη στο Annual General Meeting 2023 EUREAD "Literacy across Europe: Reading is the Key"                       (Σόφια, 5-6/6/2023)

  γ

"Να μπει η ανάγνωση στην καθημερινότητα των παιδιών". Συνέντευξη της Ευανθίας Σακελλάρη στη Ζωή Κοσκινίδου  (Κόκκινη Αλεπού, 20/11/2023) 

γ

"Διαβάζοντας Μεγαλώνουν": Ένα πρόγραμμα για την προώθηση της ανάγνωσης σε δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Προφορική παρουσίαση των Άβας Χαλκιαδάκη, Ευανθίας Σακελλάρη & Σίσσυς Τσιφλίδου στο συνέδριο ΕΕΒΕΠ "Διασυνδεδεμένες βιβλιοθήκες" (Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, 22-24/11/2023)

bottom of page