thumb_920x518_b0bde2c915dd08fba647a2a4de

Το EURead είναι ένα δίκτυο 30 φορέων που ασχολούνται με την προώθηση της ανάγνωσης σε 21 ευρωπαϊκές χώρες. Ιδρύθηκε το 2000 και στόχος του είναι η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, η ανάπτυξη συνεργασιών και η διαμόρφωση στρατηγικής για την προώθηση της ανάγνωσης στην Ευρώπη. Το ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ έγινε μέλος του EURead τον Απρίλιο του 2018 και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις του Δικτύου.

Η συμμετοχή του ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ στην καμπάνια EUROPE READS

Στην 4η Γενική Συνέλευση του Δικτύου που έγινε στις 19/10/2018 στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μιας πανευρωπαϊκής καμπάνιας για την προώθηση της ανάγνωσης με τίτλο EUROPE READS.

Η συμμετοχή των μελών του EURead στην καμπάνια είχε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορούσε την αποτύπωση ενός αιτήματος σε ειδικά σχεδιασμένα βιβλία, το οποίο θα στήριζαν  με την υπογραφή τους πρόσωπα με θεσμική ιδιότητα από την κάθε χώρα. To ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ ως αίτημα κατέγραψε την ανάγκη για περισσότερες βιβλιοθήκες με καταρτισμένο προσωπικό, καλύτερο εξοπλισμό, μεγαλύτερο τακτικό προϋπολογισμό και πλουσιότερες συλλογές με αναγνωστικό υλικό σε πολλές γλώσσες. Οι άνθρωποι που επιλέξαμε να στηρίξουν με την υπογραφή τους το αίτημα του ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ ήταν δύο Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων: η Αντιδήμαρχος για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου και ο Αντιδήμαρχος Μεταναστών & Προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Το αίτημα συνυπέγραψαν βάζοντας το δακτυλικό τους αποτύπωμα στο βιβλίο όλα τα παιδιά που βρέθηκαν στις 25/6/2019 στην Βρεφική – Νηπιακή Βιβλιοθήκη. Το δεύτερο σκέλος της καμπάνιας αφορούσε την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης. Το ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ συμμετείχε με την οργάνωση της εκδήλωσης «Διαβάζουμε παρέα!» για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γραμματισμού. 

Η συμμετοχή του ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική στην εκδήλωση με τίτλο “Get Europe reading again: campaigns and programs” που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (23-25/9/2019). Την παρουσίαση παρακολούθησαν 65 άτομα από 20 χώρες. (Δείτε την παρουσίαση) (PDF)

Τα βιβλία με τα αιτήματα των μελών του EURead που συμμετείχαν στην καμπάνια επρόκειτο να παρουσιαστούν στην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Katarina Barley, στις 23/4/2020. Η εκδήλωση αναβλήθηκε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Φωτογραφίες