top of page
Η Γενική Συνέλευση 2024 του EURead πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 
ΙΣΩΣ 20240603_026_EUREAD_GI_VangelisPatsialos_web.jpg

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατσιαλός

Το EURead είναι ένα δίκτυο 34 οργανώσεων που προωθούν την ανάγνωση σε 23 χώρες της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 2000 και στόχος του είναι η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, η ανάπτυξη συνεργασιών και η διαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη του γραμματισμού και την προώθηση της ανάγνωσης στην Ευρώπη.

Στο EURead συμμετέχουν οργανώσεις με ιστορία δεκαετιών και δράσεις μεγάλης εμβέλειας, όπως το Γερμανικό Ίδρυμα Ανάγνωσης, το Book Trust από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Scottish Book Trust, το Φινλανδικό Κέντρο Ανάγνωσης και η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών, αλλά και οργανώσεις με ιστορία λιγότερων χρόνων και δράσεις μικρότερης εμβέλειας, όπως το Διαβάζοντας Μεγαλώνω που εντάχθηκε στο EURead το 2018 και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις του δικτύου.

Οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του EURead, στις οποίες συμμετέχουν ένας ή δύο  εκπρόσωποι από κάθε οργάνωση,  αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία ενημέρωσης, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για τα θέματα του γραμματισμού και της ανάγνωσης. Ταυτόχρονα, αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης για τις παραμέτρους που συνδιαμορφώνουν το περιβάλλον της ανάγνωσης στην κάθε χώρα, αλλά και για τους στόχους και τις προτεραιότητες των οργανώσεων, για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, για τις συμμαχίες τους στην κοινωνία, για τις συνεργασίες τους με τους θεσμικούς φορείς, για τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών και των προγραμμάτων τους. Στη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων γίνεται, επίσης, συζήτηση επί θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών.   

Η Γενική Συνέλευση του 2024 οργανώθηκε από το Διαβάζοντας Μεγαλώνω

και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις του Goethe-Institut Athen.

Στις εργασίες της Συνέλευσης πήραν μέρος εκπρόσωποι 21 οργανώσεων από 16 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία). 

20240603_013_EUREAD_GI_VangelisPatsialos_web.jpg

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατσιαλός

Προσκεκλημένος  ομιλητής ήταν ο Adriaan van der Weel, Ομότιμος Καθηγητής Σπουδών Βιβλίου στο Leiden University, ο οποίος μίλησε για την επίδραση της ανάγνωσης στον τρόπο που σκεφτόμαστε και επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικών για την ανάπτυξη του κριτικού γραμματισμού.   

20240603_032_EUREAD_GI_VangelisPatsialos_web.jpg

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατσιαλός

Η Συνέλευση ξεκίνησε με καλωσόρισμα των συμμετεχόντων από την Bettina Wenzel, Διευθύντρια Τομέα Πληροφόρησης του Goethe-Institut Athen & των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και την Άβα Χαλκιαδάκη, Πρόεδρο του Διαβάζοντας Μεγαλώνω, ενώ ακολούθησαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από την Katarina Barley, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Andrew Kay, CEO World Literacy Foundation.

Η έναρξη των εργασιών έγινε από τον Dr Jörg Maas, CEO του Γερμανικού Ιδρύματος Ανάγνωσης (Stiftung Lesen) και Πρόεδρο του EURead, ο οποίος συντόνισε και την συζήτηση που ακολούθησε για τα ζητήματα στρατηγικής.  Οι εργασίες της πρώτης ημέρας περιλάμβαναν, επίσης,

  • συνεδρία για την παρουσίαση των νέων οργανώσεων από το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και την Πολωνία που εντάχθηκαν κατά το τελευταίο έτος στο EURead, την οποία συντόνισε η Gerlien van Dalen, CEO του Ολλανδικού Ιδρύματος Ανάγνωσης (Stichting Lezen) και συν-πρόεδρος του EURead  

  • ομιλία της Άβας Χαλκιαδάκη με θέμα "Προώθηση της ανάγνωσης στην Ελλάδα: Τα ελλείμματα των δημόσιων αναγνωστικών πολιτικών και ο σημαντικός ρόλος της κοινωνίας των πολιτών",

  • συνεδρία για τον πρώιμο γραμματισμό, στην οποία συμμετείχαν με παρουσιάσεις οι Peter Jenkins (BookTrust, Ηνωμένο Βασίλειο), Emmi Jäkko (Lukukeskus, Φινλανδία), Ευανθία Σακελλάρη (Διαβάζοντας Μεγαλώνω) και Ana Molina (Asociación Artística - Sociocultural Mestiza, Ισπανία). Την συνεδρία συντόνισε ο Daan Beeke, Network Manager του EURead. 

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με δείπνο στην βεράντα του Goethe-Institut Athen και ομιλία της Ελένης Γερουλάνου, ιδρύτριας του library4all και επίτιμου μέλους του Διαβάζοντας Μεγαλώνω. 

IMG_1572.JPG

Το πρωινό της δεύτερης μέρας ήταν αφιερωμένο σε θέματα που αφορούσαν την εσωτερική λειτουργία του EURead: παρουσιάστηκαν οι απολογισμοί των ομάδων εργασίας, συζητήθηκαν οι επόμενες δράσεις και διαμορφώθηκε το EURead Statement on Reading and Literacyένα κείμενο με το οποίο τα μέλη του δικτύου καλούν τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών να αναγνωρίσουν τη σημασία της ανάγνωσης και να επενδύσουν στην προώθησή της. 

Κατά την πρωινή συνεδρία έγινε και η εκλογή της νέας συν-προέδρου του EURead που διαδέχτηκε την Gerlien van Dalen (Stichting Lezen, Ολλανδία). Στην θέση εκλέχθηκε ομόφωνα η Valentina Stoeva (Detski Knigi, Βουλγαρία).   

 

Α ΓΙΟΡΓΚ f6dcdad7-ca1c-4542-bc9b-129c4e088653.jpg

Από αριστερά προς τα δεξιά:

Valentina Stoeva (νέα συν-πρόεδρος), Gerlien van Dalen (απερχόμενη συν-πρόεδρος), Dr Jörg Maas (Πρόεδρος), Diana Gerald (συν-πρόεδρος)

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα  με δύο συνεδρίες:

  • συνεδρία για τα νέα μέσα με συντονίστρια την Diana Gerald, CEO του BookTrust και συν-πρόεδρο του EURead, στην οποία συμμετείχαν με παρουσιάσεις η Νικολέττα Σταθοπούλου, Διευθύντρια Τομέα Πληροφόρησης και Βιβλιοθήκης του Goethe-Institut Athen, και η Sonja Hoge, Managing Director του Onilo (Γερμανία),

  • συνεδρία για τις πολιτικές ανάγνωσης με συντονίστρια την Anne Bergman-Tahon, Διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, κατά την οποία παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες και προγράμματα από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στο EURead. 

Ακολούθησε η εκδήλωση "Γραμματισμός και Δημοκρατία στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας: δεδομένα, προκλήσεις, στρατηγικές" που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Goethe-Institut Athen.  

Θερμές ευχαριστίες στο Goethe-Institut Athen για την φιλοξενία των εργασιών της Συνέλευσης

και στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ηθική και οικονομική στήριξη της εκδήλωσης.  

bottom of page