top of page
Ο μαγικός δεύτερος χρόνος
Λίγο μετά τα πρώτα του γενέθλια θα αρχίσετε να βλέπετε ότι το παιδί σας εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με το βιβλίο: το κρατά, προσπαθεί να γυρίσει τις σελίδες, δείχνει τις εικόνες με το δάχτυλο, ενώ συχνά σας το δίνει για να του το διαβάσετε. Στους 15-18 μήνες αρχίζει σταδιακά να γυρνάει τις σελίδες μία-μία και όχι όπως πριν πολλές μαζί, ενώ καταλαβαίνει αν βλέπει ανάποδα την εικόνα ενός προσώπου και γυρνά το βιβλίο στη σωστή θέση – κάποιες φορές γυρνάει το πρόσωπό του ανάποδα για να δει σωστά την εικόνα!
Μετά τους 18 μήνες αρχίζει να επαναλαμβάνει κάποιες από τις λέξεις που δίνουν όνομα στις εικόνες. Δοκιμάζει όλο και πιο συχνά να πει την τελευταία συλλαβή ή την τελευταία λέξη μιας φράσης αν την ώρα που του διαβάζετε κάνετε μία παύση, ιδίως αν πρόκειται για στιχάκια. Πολλές φορές δεν περιμένει καν να κάνετε παύση – «πετάγεται» και σας προλαβαίνει! Αν η ανάγνωση έχει μπει στην καθημερινή σας ρουτίνα, θα διαπιστώσετε ότι το παιδί σας στα δύο του χρόνια θα συγκεντρώνει την προσοχή του στην ιστορία για μεγαλύτερο διάστημα. Αν κάποιο βιβλίο του αρέσει είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει να το "διαβάζει" στις κούκλες ή τα ζωάκια του.
Τα βιβλία για τον αναγνώστη που βασίζει προς τα δύο του χρόνια
Για τα παιδιά 12-24 μηνών είναι κατάλληλες οι πολύ απλές ιστορίες με λίγες λέξεις που αναφέρονται σε καθημερινές εμπειρίες (το φαγητό, το παιχνίδι, τον ύπνο) και έχουν πρωταγωνιστές παιδιά της ηλικίας τους ή ζώα. Κατάλληλα είναι, επίσης, τα βιβλία με ανοίγματα ή με κινούμενα τμήματα που οδηγούν σε τροποποίηση, απόκρυψη ή αποκάλυψη της εικόνας και τους επιτρέπουν να κάνουν υποθέσεις. Όσο περισσότερο τα παιδιά πλησιάζουν στην ηλικία των 2 ετών, τόσο περισσότερο απολαμβάνουν αστείες ιστορίες και ιστορίες με μικρές περιπέτειες, ενώ τους αρέσουν πολύ και οι ιστορίες με ομοιοκαταληξία που τους επιτρέπουν να απομνημονεύσουν εύκολα κάποιες λέξεις.
Η περιπέτεια της ανάγνωσης γίνεται όλο και πιο διασκεδαστική
Μιλήστε στο παιδί σας για τα πράγματα που βλέπετε στο βιβλίο. Περιγράψτε του κάποιες εικόνες. Κάντε του ερωτήσεις. Θα βρει τον τρόπο να σας απαντήσει ακόμα κι αν δεν έχει μάθει ακόμα να μιλάει. Παίξτε με τις λέξεις, τραγουδήστε, φτιάξτε τις δικές σας μελωδίες και τα δικά σας στιχάκια, δοκιμάστε τις δυνατότητες της φωνής σας για να δώσετε υπόσταση σε έναν ήρωα, κάντε γκριμάτσες και περίεργους ήχους, χτυπήστε παλαμάκια, αυτοσχεδιάστε.
Αν υπάρχουν κοντά σας βιβλιοθήκες με βιβλία για μικρά παιδιά, ξεκινήστε να τις επισκέπτεστε και αν οι χώροι είναι κατάλληλοι περάστε λίγη ώρα εκεί μαζί με το παιδί σας, δίνοντάς του την ευκαιρία να εξοικειωθεί σταδιακά με το χώρο και τους ανθρώπους της βιβλιοθήκης. Ξεκινήστε να επισκέπτεστε μαζί με το παιδί σας και βιβλιοπωλεία. Πιο σύντομα από όσο νομίζετε, θα έχει λόγο στην επιλογή των βιβλίων του!
bottom of page