top of page
Ο αναγνώστης που μεγαλώνει και δεν τον προλαβαίνετε!
Αν συνεχίζετε να διαβάζετε καθημερινά στο παιδί σας θα εντυπωσιαστείτε από την ταχύτητα με την οποία θα αυξάνεται το λεξιλόγιό του. Συνεχίστε να του διαβάζετε! Βρείτε κάποια ώρα μέσα στη μέρα που να είστε και οι δύο χαλαροί και ξεκούραστοι, πάρτε ένα βιβλίο και χαρίστε στο παιδί σας το πολύτιμο δώρο της φωνής και της αγκαλιάς σας. 

Πριν συμπληρώσει τα τρία του χρόνια το παιδί ξέρει να χειρίζεται καλά το βιβλίο και καταλαβαίνει τη λειτουργία του κειμένου. Παρακολουθεί την ιστορία με μεγαλύτερη προσοχή και παρατηρεί κάθε μικρή διαφορά ανάμεσα στη μία ανάγνωση και στην άλλη, ενώ αναζητά τις εικόνες που το ενδιαφέρουν, κάνει παρατηρήσεις και σχολιάζει τις λεπτομέρειες. Επαναλαμβάνει τις σύντομες ιστορίες που έχει μάθει και όλο και συχνότερα «απαιτεί» να του διαβάζετε τις ιστορίες που του αρέσουν.

Μεγαλώνοντας αποκτά μεγαλύτερη αυτονομία στην επιλογή των βιβλίων και δείχνει καθαρά τις προτιμήσεις του. Όσο πλησιάζει προς τα τέταρτα γενέθλια, τόσο περισσότερο παρεμβαίνει στην ανάγνωση της ιστορίας, κάνοντας σχόλια, συνδέοντας την ιστορία με την δική του εμπειρία, κάνοντας υποθέσεις για την εξέλιξή της, θέτοντας ερωτήματα, ενώ παράλληλα «διαβάζει» όλο και περισσότερο τις εικόνες. Πολλές φορές αρχίζει να αναγνωρίζει γράμματα ή ακόμα και λέξεις.   

Συνεχίστε τις επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία μαζί με το παιδί σας. Διαλέξτε τα βιβλία που θέλετε αλλά δώστε και στο παιδί σας τη δυνατότητα να διαλέξει τα βιβλία που θέλει να του διαβάσετε.


Εμπιστευθείτε τον μικρό σας αναγνώστη!
277572779_10158355092711625_5067187146509173162_n ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ.jpg

Φωτογραφία:
Μαρία Παπαευθυμίου

Τα βιβλία για τα "μεγάλα" παιδιά των 2, 3 και 4 χρόνων
Μετά τα δύο χρόνια τα παιδιά αρχίζουν να ενδιαφέρονται για ιστορίες που διηγούνται στιγμές της καθημερινής ζωής (όπως μια βόλτα στο πάρκο, μια μέρα στον παιδικό σταθμό ή μια επίσκεψη στον γιατρό), ιστορίες που αναφέρονται σε συναισθήματα (όπως ο φόβος και η ζήλια), ιστορίες με αδέρφια και φίλους, καθώς και παραμύθια, ενώ συνεχίζουν να διασκεδάζουν ιδιαίτερα όταν τα κείμενα έχουν ομοιοκαταληξία. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν όλο και περισσότερο να παρακολουθούν ιστορίες με μεγαλύτερο κείμενο και πιο πλούσιο λεξιλόγιο, ενώ αρχίζουν να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ιστορίες που έχουν πιο σύνθετη πλοκή, καθώς και για εκείνες που διαδραματίζονται σε λιγότερο οικείους χώρους.  

Από την ηλικία των δύο ετών τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για βιβλία που αναφέρονται σε έννοιες (χρώματα,  σχήματα, αριθμούς, κ.ά.), ομάδες  (ζώα, οχήματα, ρούχα, κ.ά.),  καθώς και για βιβλία που τους δίνουν πληροφορίες και τα βοηθούν να «διαβάσουν» και να δουν οργανωμένα τον κόσμο που τα περιβάλλει (εποχές, δραστηριότητες, είδη φρούτων, κ.ά). Τα βιβλία αυτά προκαλούν συχνά αμηχανία στους μεγάλους, καθώς δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο να τα διαβάσουν στα παιδιά. Μη τα φοβηθείτε! Δώστε τα στο παιδί σας, καθίστε δίπλα του και να είστε σίγουροι ότι με τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις του θα σας δείξει τον τρόπο της ανάγνωσης. Και προετοιμαστείτε για σπουδαίες στιγμές! 
bottom of page