
Με μεγαλόφωνες αναγνώσεις, δραματοποιημένες αφηγήσεις, παιχνίδια και δημιουργικά εργαστήρια γιορτάσαμε και φέτος, για 7η χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού παρέα με τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Δύο ήταν τα νέα στοιχεία της φετινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026 στο Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό:
-
οι δράσεις για παιδιά με και χωρίς αναπηρία που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλοκωφών Καλλιθέας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Τυφλών Καλλιθέας, και
-
το νυχτερινό αναγνωστικό δρώμενο «Τρομάζουμε παρέα!»








Οι αναγνώσεις για τα πολύ μικρά παιδιά (12-36 μηνών) έγιναν στη Βρεφική-Νηπιακή Βιβλιοθήκη, ενώ οι αναγνώσεις για τα μεγαλύτερα παιδιά πραγματοποιήθηκαν κάτω από τη σκιά του κίτρινου δέντρου.



Οι δράσεις για παιδιά με και χωρίς αναπηρία έγιναν στον πολυχώρο «Μύρτιλλο» και περιλάμβαναν:
-
δραματοποιημένη αφήγηση του βιβλίου «Φένια, η αγαπημένη των ήχων» (εκδόσεις Πατάκη) από τη συγγραφέα Γιώτα Αλεξάνδρου, με ταυτόχρονη απόδοση στη νοηματική γλώσσα,
-
αισθητηριακά παιχνίδια με εκπλήξεις,
-
γνωριμία με τον Ντόβι, έναν πανέξυπνο σκύλο – οδηγό.





Στην περιοχή γύρω από το γαλάζιο δέντρο υπήρχε έκθεση με επιλεγμένα βιβλία για τη φύση από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν μέσα από παιχνίδια, δραστηριότητες και κατασκευές. Ακολούθησε ένα διασκεδαστικό διαδραστικό πρόγραμμα βασισμένο στο βιβλίο «Η πιο πλούσια αγελάδα του κόσμου» του Barroux (εκδόσεις Μάρτης) με τη θεατρική ομάδα «Ανεμόμυλοι».





Το εργαστήρι «Μικροί θησαυροί της φύσης, μεγάλα έργα τέχνης» έγινε κάτω από το πορτοκαλί δέντρο. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν περισσότερα από 300 ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία για τα παιδιά που ενδιαφέρονταν να τα χαρούν μόνα τους, με την οικογένεια ή με την παρέα τους, ενώ κάτω από τα διπλανά δέντρα έγιναν μεγαλόφωνες αναγνώσεις παιδικών βιβλίων στα αλβανικά και τα αραβικά.









Το μαύρο δέντρο ζωντάνεψε όταν άρχισε να πέφτει το σκοτάδι με ένα μοναδικό αναγνωστικό δρώμενο για ατρόμητα παιδιά και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.





Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτουργούσε χαριστικό παζάρι με βιβλία για όλα τα παιδιά.

_JPG.jpg)

Η εκδήλωση «Διαβάζουμε παρέα!» τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού και έγινε με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων φιλαναγνωσίας «ΔιαβάΖΟΥΜΕ».
Πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και του Myrtillo Café.

Ευχαριστούμε θερμά
-
το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών Καλλιθέας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που απευθύνονταν σε παιδιά με και χωρίς αναπηρία,
-
το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του δημιουργικού εργαστηρίου «Μικροί θησαυροί της φύσης, μεγάλα έργα τέχνης», καθώς και για την πραγματοποίηση των αναγνώσεων στα αραβικά,
-
την Αλβανική Κοινότητα στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση των αναγνώσεων στα αλβανικά,
-
τις εκδόσεις Μάρτης για την προσφορά του διαδραστικού προγράμματος «Η πιο πλούσια αγελάδα του κόσμου»,
-
τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης,
-
το library4all για την προσφορά μεγάλου αριθμού βιβλίων για το χαριστικό παζάρι.
ΙδΙδιαίτερα ευχαριστούμε τις φίλες και τους φίλους του Διαβάζοντας Μεγαλώνω που εργάστηκαν εθελοντικά για την προετοιμασία των χώρων και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.



.png)